YAYINLAR
”Kitaplar”
-
Karekök Hayat
Mehmet Sabri Genç, Avrupa’daki anılarını öyküleştirdi… Mehmet Sabri Genç’in yeni kitabı, gerçek hikâyeler aracılığıyla okuyucuyu Avrupa’nın iliklerinde bir yolculuğa çıkaracak…
-
Şey ve Tan
Şey ve Tan, Merdiven Sanat Kitapları Dizisi,
Şûle Yayınları, 1. Baskı Mart 2008, 2.Baskı Mayıs 2014, İstanbul, 80 sayfa -
Felsefe-Bilimin Odağında Metafizik
Felsefe Bilimin Odağında Metafizik adlı eser bilginin nereden neşet ettiğini, yapısını ve tabiatını; tarihsel çerçevede, derinlemesine ve mukayeseli olarak ele almaktadır.
”Şiirler”
-
Şecere
Boşver ölümü
uzaya git sen!
Yabancı bir cisimse yaşamak,
geriye saymaya başla tenden. -
İt Dirseği
Ben,
Ebûcehil karpuzu
hep kabak çıkan
kör bir çıban.Ben,
Japon kaktüsüne konmuş,
Çekik gözleri kör bir arı. -
Domino
Okyanustaki bir tanrıyı
Kelebek bir bıçakla çizerdi
Ressam Murat
Deli derdi ona köylüler
Canı sıkıldı mı bir tabancadan
Yerdeki halıyı tavana çizerdi
Köylüler haklıydı
Deliydi Ressam Murat. -
Kaçak Şiir
Sırtımda rendelenmiş limon izleri
Bir de sarhoş bir çıban
B12, F16, H2O
Mono, dio, trio
Hangi formül iyileştirir kapitali
Hangi das ağartır Marx’ın kirpiklerini? -
Yollar Irak
Bir dayımın adı İsmail
Amcasının oğlu İshak
Dayımın mesleği: Tır Şoförü
Gittiği yerler oldukça ırak
Altındaki araç bazen katır
Bazen sanki kısır bir kısrak -
Bu Adam
Kör bir gözden
İki gözlü çekmece yaratan adam
Çekmeceyi çilingir bir kadına bağışlayan adam
Vestiyere beylik tabancasını asan adam
Şapkasında devrik bir leylek taşıyan adam
devrik lideridir göçmen halkların.
”Yazılar”
-
OKUMAK, YAZMAK ve KİTAP ÜZERİNE
Kitaplar; günümüzde -ya da geçmişte de- çoğunluk tarafından hep kütüphânelerin kitaplıklarını süsleyen, üniversitelerin akademik tütsü kokan odalarını bezeyen, amelî hayattan uzak, somut dünyâda pek yeri olmayan bir nesne olarak algılanmış ve güya laf yerine ciddi işlerle uğraşan insanlar tarafından küçümsenmişlerdir…
-
HAMAL BEKİR
Bekir’in çıplak ayaklarının asil duruşunu beynime kazıdığım ân, onun hastahânenin acil servis kapısından sedyeyle ambulansa getirildiği ân olmuştur. Eski Kelleci Pazarı’nın o meşhûr hamalının nasırlaşmış geniş kara ayakları onu mezarlığa götüremeyecek kadar cansız duruyordu…
-
SORUN ÇAĞI ve ANATOMİSİ ADLI KİTABIN ÖNSÖZÜ
SORUN ÇAĞI ve ANATOMİSİ ADLI KİTABIN ÖNSÖZÜ Hayvanların geçmişlerini yorumlama yetenekleri olsaydı, arka bacaklarındaki diz kapaklarının ardında birer gözleri olurdu. İnsanların geleceklerini bilebilme yetenekleri olsaydı, korkularının göz bebekleri ölü doğardı. Toplumsal bir varlık olarak (bir animal sociale, bir zoon politikon olarak) insan, bir cemiyet varlığından öte keyfiyet kölelerinin geleceklerinin, şimdilerinin farkında körlüklerini, gözlerin tâ…
-
D&G [DirimA&GiyotinA]
Maymunlar konuşmaya başladıklarında,
diğer tüm hayvanlar
daha iyi duymaya
daha iyi görmeye
daha güzel konuşmaya başlayacaklar
ve sonra tüm bunlardan bıkıp,
tekmili birden üç insanı oynayacaklar:
Duymayanı, görmeyeni, konuşmayanı. -
Ali Ural
Ahâli şiirin bedelini ödeyemez. Bu bedeli şiirin sahibine ödetir. Modern zamanın insanı eblehleştiren avutuculuğunda ‚herkes’ tarafından anlaşılmak yerine, herkes olmayan biri tarafından okunmak sanırım daha verimli olur bir şair için…
-
Rütbeli Ruhlar Cehennemi
Dördüncü tekil şahıs kimdir? Dördüncü tekil şahıs ‚rütbeli ruhlar cehennemi’nin bir üyesidir. „Tekil“ olandır. Yalnız olandır. Nev-i şahsına münhasır olan ve bu şahsı içselleştirendir. ‚Rütbeli Ruhlar Cehennemi’ nedir? „Tekil“ ruhların alevlenmiş dimâğlarından fırlayan ateş toplarının fethettiği bir bölgedir…
”Çeviriler”
-
Ingeborg Bachmann
Ingeborg Bachmann DAHA İYİ BİR DÜNYA BİLMİYORUM Kim daha iyi bir dünya biliyorsa, bir adım öndedir. Yalnızdır, bu salyayı kurutmadan onu çehresinde taşıyarak cesaretten uzak ecrini almış ve taç giymeye gider gibi şaraba, ekmeğe ve de yoldaşlarına sığınır. Mecalsiz bir adatavşanı Ya da bir sıçan hâsılı buraya düşen herkes, bir korkuyla, yuvaya dönüşü düşler! Rüyada…
-
Thomas Bernhard
Thomas Bernhard, 10 Şubat1 1931’de Hollanda’nın Kloster Heerlen beldesinde, yazar Johannes Freumbichler’in (1881-1949) kızı Herta Fabjan (1904-1950) ile mesleği marangozluk olan Alois Zuckerstätter (1905-1940) arasındaki evlilik dışı bir ilişkiden dünyaya geldi…
-
Arseni Tarkovski
“Sanat, dünyanın kötü kurulmuş olmasından doğar.”
Arseni Tarkovski
“Sanat, doğası gereği aristokrattır ve dolayısıyla halkın arasında bir tür seçmeye başvurur.”
Andrey Tarkovski (Mühürlenmiş Zaman, syf.185)
-
Paul Celan: Afyon Çiçeği’nde Bir Arı
Paul Celan1, 23 Kasım 1920’de o zamanlar Romanya’nın Bukovina Bölgesi’nin başkenti olan bugün ise Ukrayna sınırları dâhilinde olan Czernowitz’de Alman-Yahudi bir ailenin tek evladı olarak dünyaya geldi. Fransa’nın Tours kentinde bulunan Ecole de Médicine’de Haziran 1938’de başladığı tıp öğrenimi İkinci Dünya Savaşı’nın patlak vermesiyle bir yıl sonra bıraktı…
”Röportajlar”
-
Oktay Taftalı ile Röportaj
Oktay Taftalı ve Mehmet Sabri Genç’in Hasbihali.* Bu hasbihalin temeli Viyana’da atıldı ve Türkiye’de tamamlandı. Sevgili Oktay Taftalı’yla derin tartışmalarımızın bir özeti de sayılabilir bu hasbihal. O güzel ve hararetli konuşmalardan sizleri mahrum etmek bizleri üzerdi elbet. Bu maksatla demir alan söyleşi gemimiz İstıklal Savaşı’mızdan yani varoluş sınırımızdan Dünya Düzeni adına verdiğimiz kişisel savaşımlara varıncaya…
-
Tufanı hissetmeden kötülüklerden kurtulamazsınız
‘Akletmekten uzak durana ne din, ne felsefe, ne hayat hiçbir şey söyleyemez.’ Mehmet Sabri Genç, ‘Şey ve Tan’ ve ‘Karekök Hayat’ kitapları etrafında Naime Erkovan’ın sorularını cevaplandırdı.
-
Celâl Kuru’nun, Mehmet Sabri Genç ile yaptığı Söyleşi…
“Bana hep, ‘Kaleminden Peygamber tutsun’ diye dua eden anneme ve ben ömrümce yazayım diye ömrü boyunca susmuş olan babamın suskunluğuna…” diyerek giriş yapıyorsunuz. Anne ile baba hayatınızın neresinde?
-
Mehmet Sabri Genç: Kendisine ve Yurduna Saygı Duymayan Biri Sanatçı Olamaz
Döne döne okuduğum kitaplar elbette var. Bu kitaplar genelde çok göz önünde olmayan; yalnız ve sahipsiz bırakılmış eserler oluyor. Sanki onların o ihtişamlı ve asil duruşlarını, kaldıkları huzurevlerinde ziyaret ediyormuşum gibi bir şey.