
Mehmet Özturan tarafından yazılan ve Mehmet Sabri Genç’e ithaf edilen bu şiir DERGÂH EDEBİYAT SANAT KÜLTÜR DERGİSİ’nin 164. sayısında, Ekim 2003 tarihinde neşredilmiştir
İnsan mekanikleşen duygular çağında, bencilliğin kumanyasına tutunarak yol almaya çalışıyor. Bencilleşen, sadece kendisini ve kendisine yakın gördüklerini düşünen insan, birlikteliğin gücünü unutuyor…
Yazar Mehmet Sabri Genç, aşk kavramının Batı ile bizim medeniyetimiz arasında farklı anlamlar taşıdığını belirterek, “Aşk, Batı’da iki kişi arasındaki cinsel uyumluluktur, bedene hapsedilmiştir. Bizde ise ruh uyumu ve sevgi esastır.
Şeytan her yerin, insansa cennetin peşinde
Mehmet Sabri Genç’in ‘Şey ve Tan’ kitabı, tüm hakikatiyle sizleri ‘insan’ın manasına çağırıyor. Metin Erol yazdı..
Suskunluğa adanmış bir kitabın, avuçlarımıza bırakacağı, seslerden ve kelimelerden damıtılmış bir içkinin, menzile düşerken damağa ikramı ‘acı kök’ tadıdır. Acı bir kökü ısıran ve ısırığın uyandırdığı şuurun farkındalığıyla baktığımız dünyâ ile evvelki dünyâ arasında bir sükût boyu yol vardır. Bu izâfi kelimelerin gâye edindiği tasvir; Mehmet Sabri Genç’in Şûle Yayınları Merdiven Sanat Kitapları dizisinden çıkan ‘Şey ve Tan’ isimli deneme kitabına mâtuftur…
Mehmet Sabri Genç’in büyük bir dikkat ve rikkatle derlediği Şaban Teoman Duralı’nın düşüncelerini içeren Şûle Yayınları’ndan çıkan “Sorun Çağının Anatomisi” adlı kitabı hemen edinilmeli!
Hazreti Mevlana’nın pergel örneğinde bir ayak belli bir noktada sabitkadem dururken, diğer ayak serbest dolaşır. Bugünün insanının ise ayağını basacağı yer kalmamıştır. Kalemi, kadim kültürümüzün bağrında yeşermiş kelimelerinin sığınağı olmuş yazar Teoman Duralı, Sorun Çağının Anatomisi’nde, zamane insanına sağlam bir zemin olarak manevi menşeini işaret ediyor.
İnsan yaratılmışların en şereflisidir. Bunu duydukça ve düşündükçe çevresine bakıp bunlar mı eşreften diye sorguladığı olmuştur her insanın. Sorgula ve eşrefse yanaş; sorgula ve değilse uzaklaş. Kârın insanları sardığı bir dünyada yaklaşımı sahih düşünürlere ihtiyaç vardır. Çünkü onların gördüğünü kavradıkça bizde göremediklerimizi görme yolunda aşama kat edeceğiz. Tipik varoluşsal kaygılar ve kıvranmalardan sıyrılmak ve dünyaya…
Mehmet Sabri Genç, ‘Karekök Hayat’ adlı deneme kitabında nefsin derecelerinden ve derekelerinden, modern ifadeyle egonun/benliğin hallerinden öyküler anlatıyor. Zeki Dursun yazdı.. İnsanın bulunduğu sınırın dışında da -bu sınır hem zamansal bir sınır hem de mekansal bir sınır- başka hayatların olacağı ve o hayatların da bizdekine benzer olabileceği kabulü, insanın kendi dışındakilere yönelmesini sağlıyor. Bu hayat…